zondag 2 december 2012

Hoofdstuk 1: Iets wat je vooraf moet weten!



Er is altijd wel iets dat je vooraf moet weten om goed te begrijpen waar iets over gaat. Het is handig om een handleiding van je mobiele telefoon te lezen, voordat je op alle toetsen gaat drukken. Of bijvoorbeeld alle schroefjes bij elkaar te leggen die horen bij je nieuwe Ikea project.

Daarom is het handig voor mensen die mijn boek willen lezen, en niet op de hoogte zijn van wat Poly Cysteus Ovarium Syndroom inhoud, kort daarover te informeren. Als je niet weet wat je gaat lezen, kun je misschien ook niet alles begrijpen. Aan de andere kant is het niet de bedoeling dat ik jullie een uitgebreid medisch verhaal wil voorschotelen, maar een klein beetje medische achtergrond is misschien toch wel wenselijk.

Voor de mensen die wel weten wat PCOS inhoud is het een herkenning, voor degene die voor het eerst iets lezen over PCOS is het misschien dan wel onbekend, maar misschien is er toch ook wel herkenning. Herkenning van dingen die je bij andere vrouwen ziet, of misschien zelfs wel bij jezelf. 

De laatste jaren zijn er via het internet  veel mogelijkheden ontstaan om uitgebreid geïnformeerd te worden over wat PCOS precies inhoudt. Laat ik het daarom bij een beknopte opsomming van symptomen houden. Symptomen en gevolgen. Want de gevolgen dat zijn het belangrijkste zaken die de PCOS vrouwen in de weg zitten.

Volgende informatie komt uit de patiëntenfolder van de Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Bij PCOS ( Poly Cysteus Ovarium Syndroom) zijn de waarden van verschillende hormonen, eventueel testosteron en soms insuline verhoogd. De waarde van FSH (Follikel stimulerend hormoon) het hormoon dat eiblaasjes doet rijpen is bij PCOS onvoldoende aanwezig. Hierdoor blijft de eisprong en dus ook de menstruatie gedurende langere periodes uit en is de vruchtbaarheid verminderd.

Volgende symptomen komen voor bij vrouwen met PCOS:

Gevolgen op korte termijn
  • ·      Verminderde vruchtbaarheid
  • ·      Meer kans op miskramen
  • ·      Overbeharing
  • ·      Overgewicht
  • ·      Acné

Gevolgen op lange termijn
  • ·      Diabetes II
  • ·      Verhoogde kans op baarmoederslijmvlies kanker
  • ·      Hoge bloeddruk
  • ·      Verhoogd cholesterol gehalte
  • ·      Verhoogde kans op hart- en vaatziekten


PCOS komt bij 5 tot 10% van alle vrouwen voor. In sommige families komt PCOS vaker voor. Overgewicht speelt een rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen sneller overgewicht, waardoor PCOS verergert en je in een negatieve spiraal kan belanden.

 Er kan sprake van PCOS zijn als je van de volgende 3 kenmerken er 2 hebt.
  1. ·           Er zijn minder dan 8 menstruaties per jaar, of de menstruatie blijft geheel uit.
  2. ·         Je heb een verhoogde waarde van testosteron of verschijnselen die daar bij      passen, bijv. acné of overbeharing volgens een mannelijk patroon.
  3. ·         Bij een inwendige echoscopie worden meer dan 12 blaasjes ( poly cysteuse) in één of beide eierstokken gezien.
Bij langdurig uitblijven van de menstruatie is het verstandig minstens vier keer per jaar een bloeding op te wekken, zodat het slijmvlies van de baarmoeder wordt afgestoten, dit om de kans op baarmoederslijmvlieskanker te verminderen. Bloedingen kunnen opgewekt worden door gebruik van de anticonceptiepil. Iindien dit niet werkt kan er overgegaan worden op een medicijn als Primoluut.

Voor behandeling om een zwangerschap te bewerkstelligen zijn de volgende behandelingen mogelijk:
  1. ·      Afvallen
  2. ·      Tabletten: clomifeen citraat (Clomid)
  3. ·      Injecties
  4. ·      Elektrocoagulatie van de eierstokken : LEO
  5. ·      Metformine
Voor uitgebreide informatie over de voorgenoemde behandelingen verwijs ik jullie naar de folder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie die te downloaden is via het internet.

Tot Slot
PCOS kan een belangrijke invloed op je leven hebben. Onzekerheid of het zal lukken om zwanger te worden, de opgave om af te vallen, de vele ziekenhuisbezoeken tijdens de behandeling, eventueel de noodzaak om hormonen te gebruiken en de vaak herhaalde teleurstelling dat een behandeling niet gelukt is, kunnen allemaal emotioneel zwaar zijn. 
Bespreek je gevoelens met je partner, goede vrienden, familie en eventueel op je werk.

Het zelf constateren van mogelijke symptomen wil natuurlijk niet zeggen dat je PCOS hebt. Wil je zeker weten of je dit hebt, ga dan naar je huisarts voor een gesprek. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis, waar een diagnose gesteld kan worden.

Ook als je nog geen kinderwens hebt op korte termijn, is het wel van belang om een diagnose te laten stellen. Als blijkt dat je PCOS hebt, zul je naar aanleiding van mijn boek begrijpen hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk met een op PCOS afgestemd dieet te starten om extreem overgewicht tegen te gaan. Hoe sneller er ingegrepen wordt, hoe meer kansen er zijn om later zwanger te worden en andere nare ziekten tegen te gaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten